Przepisy

Przepis na wodzionkę według pani Marii Boczoń:

Weżta talyrz szyroki, najlepiej głymboki
wlyjcie wrzoncyj wody aż pójdom łobłoki
trzy ząbki czosku drubniuśko pośekejta
wymiyszejta z warym, ale nie kosztejta.

Ze trzy sznitki chleba, nojlepiyej starego
poskubcie i wciepcie do talyrza tego
wymiyszejcie to wszystko z łyżkom tustego
posolcie, popieprzcie i pomagujcie
nabiercie na łyżka i się rozkoszujcie.

*błędy zamierzone – jak się godo tak się pisze.

Wersja dla niewtajemniczonych w „śląsko godka”:

SKŁADNIKI (w zależności od ilości porcji)

1 ząbkek czosnku
1 kromka czerstwego chleba
łyżeczka smalcu
sól, pieprz, maggi

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:

Do miski wrzucamy pokrojony, najlepiej czerstwy, chleb, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz łyżkę smalcu. Zalewamy wrzątkiem, na koniec doprawiamy solą, pieprzem i maggi.

Przepis prosty niby budowa cepa. Doskonały na jesienne (mimo wszystko – samotne ;)) wieczory, tym bardziej, że cudownych właściwości czosnku podobno nie sposób przecenić. 😉
GORĄCO polecam

PS Wiem, jakość zdjęć woła o pomstę do nieba – ale jeśli o czosnek idzie – to nie rzucam słów na wiatr. Wodzionkę przygotowywałam późnym wieczorem, światło było fatalne, a aparat jeszcze fatalniejszy. Zaprawiona w bojach – obiecuję poprawę

One response to “Przepisy

  1. slovensko

    Kuchyňa Sliezsky Veľmi ich vychladnúť a dobrú. viac. pozdravy z Slovensko

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s